Laster inn..

Solpaneler og vindgenerator

Har lest meg litt opp på dette området og deler her hva jeg har kommet frem til. Nå er jo ikke alt man leser riktig, så det er vel mange meninger om dette og det er lærerikt med en diskusjon.

Som tommelfingerregel kan man si at monokrystallinske solceller har høyere effektivitet, mens multikrystallinske solceller krever mindre energi å framstille og er derfor noe billigere for samme oppgitt effekt. Typisk solcellepaneleffektivitet er 15-23 %. Når man kjøper paneler er det viktig å se på dette. Jo høyere, jo bedre. Nå er det kommet doble solpaneler. Dvs at man får ca dobbel effekt på samme areal.

Det er bedre å ha mange små, enn få store paneler. Hvorfor? Får man en liten skygge på et panel på 300W så gir det nesten ingen ting. Har man 3 X 100W og skygge på samme sted, vil de to som ikke har skygge, fortsatt gi effekt (ved parallell kobling). Myke paneler har ofte kortere levetid, tåler litt mer skygge men gir litt mindre effekt totalt. Kan ikke se at dioder mellom panelene kan ha noen hensikt da strøm går mot det “svakeste” sted, som her er batteriene. Nå finnes det bypass-dioder i noen paneler. Da vil ikke skygge ødelegge så mye. Slike paneler er mye dyrere.

Plassering: Selv tynne tau som gir skygge på panelet reduserer ladningen mye. Unngå å plassere radar og andre antenner slik at de skygger. Her i Karibia som vinden nesten alltid er fra øst så vil styrbord side ligge mot syd når vi ligger på svai. Om du ønsker å montere panelene på rekka, monter de på styrbord side. Om du ønsker å ha vindgenerator akter og solpaneene er der også. Monter vindgenerator på babord side. Det vil gi minst skygge på panelene. I havn reduserer skygge fra mastene fra nabobåtene mye. Ved å kunne vippe panelene 90 grader mot solen kan de gi 30 % mer.

Serie (+ til -) eller parallell koble ( + til + og – til -)? Serie kobling krever tynnere kabler. Men jeg mener at det ikke er brukelig metode om bord i båt. Får man skygge så blir “alt” dårligere. Kan bare brukes der det ikke blir skygge som på store anlegg på et jorde. Har alle panelene akkurat samme forhold så er dette ok, men sånn er det ikke i en båt. Jeg har parallell koblet og har 50 mm² kabel. Det virker selvsagt veldig mye men gå inn på en tverrsnitts kalkulator og prøv selv. Husk at kabellengde regnes frem og tilbake. Jeg valgte tillat spenningstap til 0,3 V. Selv dette er mye. Husk at vi arbeider her med lav volt og ikke som strøm i et hus. Så prosentvis så er 0,3 V mye. 10 mm² kabel hadde gitt et spenningstap på 1,5 V i mitt tilfelle.
Kjøp kun MPPT-regulator og plasser denne nærme batteriene. Den kan gi deg opptil 30 % mer lading. Koble aldri fra ledningene mellom regulatoren og batteriene uten å dekke til panelene eller koble ifra kabler mellom regulatoren og panelene først. Det kan ødelegge regulatoren. Det finnes programmer der du kan koble pc/Mac til regulatoren der du kan legge inn hvor store paneler, batterier du har og div. Noen regulatorer har også kommunikasjon via en app der du kan se all info og i tillegg legge inn det du trenger. Jeg har også en føler som måler temperaturen på batteriene. Man får all informasjon man trenger i displayet på regulatoren. Jeg har et eksternt display inn til salongen så jeg lettere kan følge med. Og jeg lover jeg at det gjør du 😉
Solpanel VS vindgenerator eller begge deler? Prisen på solpaneler har gått veldig ned de siste årene og i tillegg så har effekten blitt høyere. Hva man får igjen pr krone så er nok solpaneler mye billigere og nesten vedlikeholdsfritt. Viktig å vaske dem rene. Vindgeneratorer er dyre synes jeg. Bråker, fra ganske lite til helt forferdelig mye. Ruthland 913 og 914 er vist de eneste som får lov til å snurre i havnene i Florida da de bråker lite. Ikke alltid de i nabobåten er så fornøyde med bråket fra din vindgenerator men man kan jo stoppe vindgeneratoren, men hva da med strøm inn? Rotorbladene kan bli ødelagt og lager må byttes ut etter en stund, kanskje. Selv har jeg i flere år hatt begge deler. Videre vil jeg kun ha solpanel. Mer stabilt med strøm inn. Mange av vindgeneratorene gir opptil 400 W og det er bra, men mann må ha en del vind før de begynner å lade. Har man ikke plass til mange paneler så er jo vindgenerator bra.
Jeg har nå 2 X 280W harde som kun går til lithium på 200 Ah og BMS på 250 for at det skal klare ankervinsj på 1300W og 2 X 125W harde paneler som går til 3 180Ah bly. Tilsammen er solpaneler på 810W. Behøver ikke bruke motor til å lade.
Så min konklusjon er: Ikke kjøp for store paneler. Heller flere små. Helst harde. Parallell koble. Bruk tykk kabel. MPPT-regulator.
Jeg er ingen elektriker. Liker å sette meg inn i dette, men hører gjerne deres meninger og erfaringer. Jeg ser at her i Karibia så kan en vindgenerator være bra om du ikke har plass til nok solpaneler. Mange sier at vi hører ikke vindgeneratoren mer. Blir så vandt til den…. Men naboen gjør ikke det 😉